Kräftskiva på en budget

Nu är vi i kräftans tid igen och jag ser fram emot att få ordna en trevlig kräftskiva eller två framöver. Och det är klart att det är fantastiskt trevligt om man har råd med en överdådig kräftfest med svenska kräftor och flådiga tillbehör, men det är det långtifrån alla som har – tvärtom. Det behöver dock inte vara ett hinder för att anordna en mysig och festlig kräftskiva. Det går alldeles utmärkt att köpa de billigaste importerade kräftorna från butikernas frysdiskar istället. Strunta i alla dessa kräft-tester som ständigt dyker upp vid den här tiden. Feststämningen sitter inte i priset på det man serverar utan i gemenskapen vid bordet. Om man är flera kan man ju anordna knytis, det brukar bli vansinnigt trevligt!

Vill man hotta upp de frysta kräftorna kan låta dem tina upp i en ny lag. Det är inte nödvändigt, men har man lite tid och har kommit över krondill till bra pris så är det trevligt, det känns ju lite som om man kokar sina egna kräftor från scratch då. Till 1 kg kräftor behövs 2 l vatten1 dl öl20-25 dillkronor1/4 dl grovsalt och 4 sockerbitar. Blanda alla ingredienserna utom dillkronorna i en stor gryta. Koka upp, lägg i dillkronorna och låt sjuda i ca 10-15 minuter. Låt svalna. Ta sedan upp dillkronorna, lägg i hela det frysta kräftblocket i lagen och så på med dillkronorna igen. Ställ härligheten kallt några timmar eller allra helst över natten. Kräftorna blir supergoda,

Sen är det ju det där med tillbehören också. Numera är det närmast ett måste med en västerbottenspaj och det är klart att det är sagolikt gott. Men alla har faktiskt inte råd med äkta västerbottensost heller, så är det ju bara – och kanske ännu mer i dessa dyrtider som vi nu lever i – och då fungerar det alldeles utmärkt med en enklare paj. Kanske har du svamp i frysen? En burk champinjoner i skafferiet? Här finns recept på en jättegod och matig svamppaj som blir lite billigare att laga än västerbottenspaj.

Jag gör ibland också en väldigt god ostpaj utan pajdeg. Färskost (med eller utan smaksättning) som blandas med ägg och lite riven ost och gräddas till en läcker paj – både enkelt, billigt och supergott. (Väljer man budgetvarianten av färskost blir det ännu billigare).

I övrigt är det jättegott med knäckebröd till kräftor. Och det är fortfarande billigt – bra mycket billigare än kex – så varför inte köpa hem ett par sorter och servera med smör? Det är mycket godare än det låter! Olika slags röror är också gott till, och dem kan man göra både enkelt och med billiga ingredienser.

Kaviarröra

1 dl creme fraiche eller gräddfil
1-2 msk majonnäs
2 msk kaviar, t ex Kalles
1 liten rödlök eller 1 dm purjolök
2 hårdkokta ägg
Dill till garnering

Gör så här: Hacka ägg och lök. Blanda creme fraiche, majonnäs och kaviar. Rör sedan ner rödlök och ägg i röran. Smaka av med svartpeppar. Garnera med dillkvistar. Supergott!

När jag var barn (på 1960- och 70-talen) så serverade man ofta klassiska smörgåsbordsrätter till kräftorna. Jansson, köttbullar, prinskorv… Jansson är inte särskilt kostsamt att laga och är lika gott på sensommaren som till jul. Utmärkt till kräftor! Potatis och lök är fortfarande billigt och en trea grädde och en burk ansjovis kanske man ändå kan unna sig. Tänk bara på att det ska vara ”gammal” potatis, alltså inte färskpotatis! Recept hittar du här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s