Goda och fräscha tilltugg till grillat

Sommartider är grilltider och man behöver sannerligen inte grilla några dyra köttdetaljer för att det ska bli festligt och gott. Jag grillar gärna vanlig enkel grillkorv eller varför inte goda, gröna vegospett med majs, champinjoner, lök, paprika eller något annat gott. Grillsåsen fixar du själv med sånt som du har hemma i skafferi och kyl.

Här ska det bli vegospett med lök, paprika och svamp

Jag brukar röra ihop ketchup och/eller chilisås av ”Heinztyp”, lite stark senap, någon matsked oliv- eller rapsolja, soja, ett par krossade vitlöksklyftor (eller 1-2 tsk vitlökspulver) och krydda med salt, peppar och oregano. För sötmans skull blandar jag också i generöst med honung, sirap eller socker – funkar vilket som. Det är också jättegott att blanda i lite pressad lime. Jag använder inga mått till den här grillsåsen utan smakar av efter hand tills den smakar som jag vill ha den.

Såsen är jättegod att pensla grönsaker och kött med, men kan också serveras som tillbehör. Och apropå tillbehör – har du testat att servera stekta nektariner eller persikor till grillat? Det är galet gott, särskilt till fläskkött som karré eller kotlett.

Till ett sällskap på 4-6 personer blir det bra med 5-6 nektariner. Kärna ur frukterna och dela i mindre bitar. Stek i smör på rätt hög värme och krydda med salt och peppar. Ringla gärna lite honung över också. Servera varmt eller ljummet.

En annan klassiker till grillfesten är förstås potatissallad. Här hittar en fantastiskt god dansk potatissallad. En annan av mina favoriter är en klassiker som ursprungligen kommer från en tidig upplaga av Vår kokbok men som jag ändrar om och varierar efter tycke och smak.

Potatissallad


1 kg potatis (gärna färskpotatis – välj annars en fast sort)
½-1 purjolök, strimlad
½ slanggurka, skalad och finskuren
1 knippe rädisor, halverade
1 dl smörgåsgurka

Dressing:
2 dl gräddfil eller creme fraiche
1 dl majonnäs
1-2 msk senap
salt o peppar

Gör så här: Koka potatisen  med skalen på och låt den kallna. Rör samman ingredienserna till dressingen i en skål. Skala och tärna den kalla potatisen, och lägg den tillsammans med äpple, gurka och purjo  i skålen med dressingen. Rör om varsamt och försiktigt och låt gärna salladen stå och dra en liten stund innan servering. Gott till allt grillat!

Tips! Byt ut smörgåsgurkan mot färsk och rädisorna mot hackat äpple.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s