Fluffigaste sconesen gör du med fruktsoda!

I sconesens hemland, England, har det blivit supertrendigt att baka ”lemonade scones”, alltså scones med någon typ av kolsyrad lemonad. Bara några få ingredienser behövs och resultatet blir över förväntan. Prova själv!

Lemonade scones

Alla recept och tips jag kollat upp förordar att man använder lemonad med socker, men det går precis lika bra med sockerfri. Du kan också byta ut grädden mot exempelvis creme fraiche eller yoghurt. Jag provade med smaksatt yoghurt en gång (hallon, tror jag det var) och det blev jättegott!

3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl fruktsoda av något slag
1 1/2 dl grädde

Gör så här: Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt fruktsoda och grädde och arbeta ihop till en deg. Forma antingen en stor bulle, som du skårar till sex trekanter, eller ta ut sex bitar och rulla till bullar.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma med ost och/eller marmelad.

Tips! Har du en slowcooker? Då kan du baka sconesen i den! Forma då degen till sex bullar. Klä din slowcookergryta med bakplåtspapper och lägg bullarna tätt i grytan. Sätt på locket, men lägg en kökshandduk emellan så att inte kondens droppar på brödet. Sätt slowcookern på låg effekt och baka i 2-3 timmar.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s