Baka ljuvlig nektarinkaka i din slowcooker

Slowcookern är ett helt briljant köksredskap så här i sommartid. Tidigare har jag tipsat om jättegoda kanelbullar, som både jäser och gräddas i crockpoten – här kommer nu ett recept på en underbart god nektarinkaka. Originalet är en så kallad peach cobbler, vanlig i amerikanska södern och efter ett recept som en god vän skickat, men jag använder alltså nektariner istället. Ta den frukt du gillar bäst, eller som du får tag i till bäst pris. Persikor, plommon, körsbär… Lite längre fram, när äpplena mognar, blir det en härlig äppelkaka istället.

Nektarinkaka i Crock-Pot

Receptet blir lagom för en mindre slowcooker, 3-4 liter.

7-8 nektariner
2 tsk maizenamjöl
1 msk strösocker
lite olja till grytan

Degen
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 dl strösocker, råsocker eller brun farin
1 tsk kanel
1/2 tsk riven muskotnöt
2 dl gräddfil eller filmjölk
100 g kallt smör i kuber

Gör så här: Olja in innergrytan. Dela nektarinerna och kärna ur dem. Ta bort skalen om du tycker det är nödvändigt – det är en smaksak men behövs inte. Skär i skivor och lägg i din crockpot. Häll maizena och socker över frukten och rör om.

Blanda de torra ingredienserna till degen. Hacka ner smöret med en kniv och rör om. Det gör ingenting om degen är lite ”knölig”. Häll i gräddfilen och rör om och bred ut degen över frukten. Ställ in crockpoten på högsta effekt och låt baka i 2 till 2 1/2 timme (eller på låg effekt i 4 timmar).

Låt svalna i grytan en stund innan du försiktigt skär upp kakan i bitar. Servera med en klick vaniljglass eller vispad grädde.

Tips! Ännu enklare än att olja in grytan är att klä den med bakplåtspapper, Då kan du lyfta ur hela alltet lätt.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s