Citrusglädje och hemkokt apelsinsaft

Den som följt min blogg ett tag vet nog att jag är en stor fantast av citrusfrukter – och min absoluta favorit är blodapelsinen. Just nu frossar jag i blodapelsiner. Tarocco, Sanguinello, Moro…

Jag har också passat på att koka apelsinsaft. Hemkokt apelsinsaft är bland det godaste jag vet – köpt apelsinsaft kan inte mäta sig på långa vägar med den hemkokta! Så om du inte har kokat apelsinsaft, passa på och gör det nu medan apelsinerna är som bäst.

Apelsinsaft

Jag använder gärna blodapelsiner även till saft, men det går förstås lika bra med blonda apelsiner!

8 dl strösocker
5 dl vatten
1 msk citronsyra
1,2 kilo apelsiner av valfri sort
ev 1 tsk atamon (konserveringsmedel)

Gör så här: Koka upp vatten och socker samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om noga så att sockret löser sig.

Skölj och borsta apelsinerna mycket noga skala av det yttersta skalet av dem med en potatisskalare. Undvik att få med det vita, då det gör saften besk.

Lägg apelsinskalen i kastrullen, ta av från värmen och låt svalna. Under tiden pressar du de skalade apelsinerna – plocka bort eventuella kärnor och sila saften om du vill. Blanda sedan apelsinsaften med den svalnade sockerlagen – den måste vara ordentligt svalnad så att inte C-vitaminen förstörs!

Häll saften i rena och kalla flaskor och förslut. Förvara saften mörkt och svalt. Öppnade flaskor förvaras helst i kylen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s