Te och scones en söndagskväll

Jag är förtjust i söndagskvällar. Det har förmodligen något med min barndom och uppväxt att göra. Vi hade alltid särskilt trevligt på söndagskvällarna i mitt föräldrahem. Ja, hela söndagarna för den delen, med söndagspromenad, söndagsmiddag och kaffe med dopp. Men även kvällarna var fyllda av gemenskap och mysigt umgänge.

Vi brukade samlas kring te och scones, eller te och smörgås, och sen satt vi där vid köksbordet och åt och pratade och stämningen var alltid god. Än idag minns jag mammas scones med hennes hemkokta marmelad och den starka cheddarosten som alltid skulle stå på bordet – och än idag är det de godaste scones jag har ätit.

Egentligen är det nog ingen skillnad på mammas scones och mina. Jag bakar ju mina efter samma recept (för det mesta i alla fall, fast det händer ju att jag varierar mig också). Jag kokar t o m apelsinmarmelad efter mammas recept. Så det är stämningen kring köksbordet där, i föräldrahemmet, som får smaklökarna att längta när jag tänker på de där sconesbröden, fortfarande varma och med smör som droppar och så den där ljuvliga marmeladen…

Ikväll ska jag försöka återuppliva den där känslan och avnjuta te och scones vid köksbordet, med utsikt över den vackra vintervärlden utanför fönstret.

Klassiska scones

Till 4 personer behöver du:

3 dl mjölk eller fil
100 g smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i kuber och blanda ner det, finfördela det med fingrarna tills du har en grynig massa.

Häll i mjölken och rör om till en deg. Rör inte för mycket utan bara till dess du kan forma en deg.

Dela degen i två bitar och platta ut till runda kakor, ca 20 cm i diameter. Skär skåror i varje kaka, som ett kors, och nagga dem med gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma med ost och/eller marmelad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s