Breakfast casserole för långa helgfrukostar

Jag älskar långa, lata frukostar och bruncher, med ägg och bacon, scones, frukt, smoothies och allt vad det kan vara. En rätt som passar alldeles förträffligt just till en långfrukost eller en brunch är en krämig ägg- och baconlåda, en låda som i USA brukar kallas Breakfast Casserole.

Breakfast Casserole

Jag gör den här på lite olika sätt, beroende på vad jag har hemma. Jag använder heller inget recept, utan det här är uppskattade mängder för en ugnsform som räcker till tre-fyra. Är du ensam eller har ett litet hushåll? Inga problem, den här lådan håller i kylen i flera dagar, så det är bara att värma portionsbitar när man blir hungrig… Det fina med den här är att baconet ligger kvar på ytan och blir knaprigt och fint när man tillsätter det efter att äggstanningen börjat stelna. 

6 ägg
5 dl mjölk
200 g riven ost
200 g färskost, av Philadelphiatyp
salt och peppar och ev lite paprikapulver
1 pkt bacon (140 g), skuret i småbitar (eller ett pkt färdigtärnat)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp äggen och tillsätt mjölk, salt och peppar och, om du vill, paprikapulver. Rör ner riven ost i äggsmeten och häll den i en smord, ugnsfast form. Klicka ner färskosten i smeten direkt i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut den och strö över baconet och grädda 10-15 minuter till. Ta ut och servera varm eller ljummen som en del av en brunch, eller som ensamrätt med sallad och bröd.

Tips! Tärna en paprika och tillsätt den när du tillsätter baconet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s