Mångkulturella matdagen

Idag är det Mångkulturella matdagen. Dagen instiftades av den ideella föreningen Kultursmakarna för att ge vidgade vyer om världens mat och kulturer och inspirera till att prova en rätt från en annan kultur än den egna. Kultursmakarna uppmanar skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.

Frågan är dock om det inte är vanligare numera att det mångkulturella köket uppmärksammas mer än det svenska i vardagliga sammanhang. När jag då och då bläddrar igenom mattidningar, eller zappar förbi matprogram i TV, verkar det som om det är betydligt mer utbrett att laga italienska pastarätter, thaiwok och kikärtsbiffar än att laga rotmos med fläsklägg, dillkött och andra svenska klassiker. Så egentligen kanske det är det svenska köket som borde lyftas snarare än det mångkulturella.

För den som ändå vill följa Kultursmakarnas uppmaning så kanske det skulle passa med Kabsa – en lammgryta från Mellanöstern – eller en kyckling med smak av Indien.

Smaklig måltid oavsett vad du väljer att äta idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s