Fläskpannkaka lyser upp novembermåndagen

Mångkulturell matdag eller ej, här blev det fläskpannkaka till middag idag. Det finns inte mycket som kan göra måndagen mysigare, enligt min uppfattning…

Fläskpannkaka för 4

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6-7 dl mjölk
3-4 ägg (ju fler desto fluffigare…)

300 g rimmat sidfläsk

Gör så här: Sätt ugnen på 175-200 grader.

Skär fläsket i tärningar och lägg ut på en smord plåt med ganska höga kanter. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt fläsket stek 5-6 minuter.

Vispa under tiden ihop pannkakssmeten. Det kan du göra på två sätt. Antingen blandar du mjöl och salt och spär med mjölk under vispning, för att därefter tillsätta äggen ett i sänder. Eller så kan du först vispa upp äggen och sedan tillsätta mjöl och mjölk växelvis och vispa ordentligt emellan så att alla klumpar försvinner. Smeten ska vara jämn och fin och ganska tjock.

Ta ut plåten med det förstekta fläsket och häll pannkakssmeten över. In i ugnen igen och grädda tills pannkakan fått vacker färg och blivit härligt fluffig. Servera med sylt och/eller råkostsallad.

Tips! Om du får tag i lingonsirap eller blåbärssirap så är det vansinnigt gott just till fläskpannkaka. Själv fick jag det i present från en god vän som köpt det på REKO i Härjedalen, från ett företag som heter Im-kakor och som producerar både bröd och kakor och sylt och den fantastiskt goda bärsirapen. Extra plus, givetvis, för att allt är närproducerat! (Länk finns till höger under rubriken Närproducerat och ekologiskt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s