Så kan man förebygga stenskott

Finns det något som är så irriterande som att få ett stenskott rakt i vindrutan? Det hände mig nästan direkt efter att jag köpte min nya bil i början av året och sånt är sannerligen ingen höjdare. (Det hände mig i och för sig när jag hade den gamla bilen också, men mot slutet brydde jag mig inte så mycket om det, trots att det största stenskottet skapat en spricka som gick genom halva vindrutan. Som tur var ansåg besiktningsmannen att sprickan låg utom fokus för synen när man körde…)

Värst är det ju när man åker på grusvägar, då är det mer regel än undantag att en och annan småsten ploppar upp och träffar vindrutan. Fast inte överallt, i alla fall inte om den som har översyn över grusvägen känner till det här med dammbindning.

Jag fick höra om dammbindning av en bekant som har en liten enskild skogsväg som ansluter till hans fritidstomt och som ingår i hans ägor. Han fick stenskott lite då och då och blev så trött på det så han började luska så när han fick höra talas om dammbindning tog han förstås reda på hur det fungerade. Det går till så att man binder upp materialet på vägen – damm och grus och småsten – så att det inte dras upp med däcken, och han upptäckte att det faktiskt är riktigt effektivt. Så när våren kommer kanske jag kan besöka honom utan risk för stenskott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s