Chicken Divan

Amerikaner är mästare på casseroles, alltså grytor, gratänger och lådor av olika slag. En av det amerikanska kökets mest populära är Chicken Divan, en underbart krämig och mild, men ändå smakrik, casserole med kyckling, broccoli och ostsås.

Chicken Divan

Rätten har fått sitt namn efter den hotellrestaurang där den först serverades, Divan Parisien Restaurant på Chatham Hotel i New York. Det finns så klart hur många recept som helst – här är ett av dem. Min amerikanska väninna, som gav mig receptet, använder cheddar i ostsåsen. Själv ”försvenskar” jag den gärna med den ljuvliga smaken av Västerbottensost. Till en casserole för 4-5 personer behöver du:

900 g kycklingfilé i strimlor
olja att steka i
500 g broccoli i små buketter
lättsaltat vatten till kokning
100 g riven ost
ströbröd

Ostsås

50 g smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm strösocker
100 g riven ost

Kyckling och broccoli väntar på ostsås…

Gör så här: Koka broccolibuketterna halvfärdiga i lättsaltat vatten. Stek kycklingstrimlorna i olja. Salta och peppra dem. De behöver inte bli helt genomstekta. Blanda kyckling och broccoli i en ugnsfast form och riv ner ca 100 g ost.

Gör såsen så här: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölet och fräs på låg värme och rör om så att du får en slät smet.

Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör eller vispa ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.

Låt såsen koka på medelvärme under omrörning då och då i 50-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Rör ner den rivna osten och häll sedan ostsåsen över kycklingen och broccolin. Strö över ströbröd och klicka över några matskedar smör. Gratinera mitt i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter tills den fått vacker färg. Servera med en sallad och/eller ris eller pasta.

Tips! Gör rätten med grillad kyckling, så blir det riktig snabbmat!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s