Baka bröd och kakor i din slowcooker

Har du bakat bröd eller kakor i slowcooker någon gång? Om inte, så tycker jag du ska testa det. Det är enklare än man tror och det blir dessutom väldigt gott och aromatiskt.

De senaste veckorna har jag läslust (främst) amerikanska sidor för att få råd och tips om hur man bäst bakar i en slowcooker och jag blir mer och mer förtjust i det här sättet att baka. Lite beror förstås resultatet på vilken slowcooker man har – vissa slowcookers har ju fler funktioner och kan därför vara mer lämpade för bakverk – men det går faktiskt att baka i de enklaste och mest basala slowcookers. Jag har till exempel använt min minsta och enklaste crockpot till att baka en alldeles fantastiskt god chokladkaka (recept på den kommer så småningom).

Så hur gör man då? Här är några tips – men tänk på att man kan behöva ”öva” lite, eftersom det är ett lite annorlunda sätt att baka från vad man är van vid när man bakar i traditionell ugn.

  •  Smörj innergrytan med smakneutral olja eller klä insidan med bakplåtspapper (då kan du liksom lyfta ut brödet eller kakan i papperet när den är klar. Se då till att klä grytan ända upp till kanten.
  • Låt locket vara en aning på glänt när du bakar i slowcookern, så att fukten inte faller ner på brödet. Du kan också lägga en kökshandduk under locket, så att fukten fastnar i handduken.
  • Fyll inte grytan till mer än hälften, i synnerhet om du bakar bröd som ska jäsa. Det är inte så kul om det börjar svälla över precis… Det kan alltså behövas en viss anpassning av degstorleken, särskilt om du vill använda något av dina vanliga favoritrecept. Men övning ger färdighet, det här går snabbt att komma in i!
  • Lyft inte på locket förrän brödet är så gott som klart. Om du, som jag, experimenterar och skapar egna recept kan du ändå räkna med att det tar åtminstone minst 2-3 timmar på lägsta värmen innan du kan öppna locket utan risk för att brödet faller ihop platt.
  • Låt gärna brödet (eller desserten) svalna minst 15-20 minuter i grytan innan du lyfter ut eller serverar.

Fler tips:

Använd slowcookern som ugn och baka i andra formar, som du ställer i grytan. Man kan t ex använda en ugnsfast form som får plats i grytan, utan att den stöter emot kanterna. Häll då lite vatten i boitten av slowcooker-grytan. Har du en slowcooker med galler som tillbehör kan du ställa en ugnsfast form, eller en vanlig sockerkaksform, på gallret. Om du inte har ett galler, men ändå vill höja upp formen från själva grytan så kan du forma små ”ägg” av aluminiumfolie och ställe formen på dem.

Den här veckan kommer jag att lägga upp flera recept på bröd och bakverk som jag bakat i min Crock-Pot.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s