Klassiska bakverk: På 1940-talet fick vi prinsesstårtan

Den blev omåttligt populär redan när den först kom, och dess popularitet har inte minskat med åren. 1940-talet får därför symboliseras av den odödliga prinsesstårtan.

Prinsesstårta

Originalreceptet utgavs första gången i Prinsessornas Kokbok 1948 och hette först ”Grön tårta” men döptes senare om till prinsesstårta eftersom de tre prinsessorna var så förtjusta i den. Den har en lätt botten i tunna lager, är fylld med hallonsylt och en blandning av vaniljkräm och vispad grädde och är täckt med marsipan. Och grön marsipan ska det vara – är den rosa pratar vi plötsligt om Operatårta istället. Vad det nu spelar för roll egentligen. Huvudsaken är ju att den är så sagolikt god… Till en tårta som ger 8 bitar behövs:

Botten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
3 dl marsankräm
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl hallonsylt

Garnering
1 färdigt marsipanlock
marsipanros och blad (finns numera också färdigt)
florsocker
(lite smält blockchoklad att ringla över om man vill)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund kakform, ca 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatsmjöl och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan stanna i formen en stund innan du stjälper upp den. Låt den kallna och dela den sedan i 3 bottnar.

Gör fyllningen. Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Använder du kokmarsan så ska den kallna innan du använder den.

Vispa grädden tjock med vaniljsockret och blanda med marsankrämen.

Lägg en tårtbotten på ett vackert fat. Bred på hallonsylt och gräddmarsankräm. Lägg på botten nummer 2 och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen och gör den gärna lite toppig och hög på mitten.

Lägg på marsipanlocket och hyfsa till så det blir snyggt ner till. Garnera med rosor och blad och ringla eventuellt lite smält blockchoklad över (häll isf den smälta chokladen i en plastpåse och klipp av ett litet, litet hörn). Sikta florsocker över och ställ kallt fram till servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s