Klassiska bakverk: Brysselkex på 1930-talets kakfat

Brysselkex är en riktig klassiker bland småkakor. Jag kan knappast svära på att de kom till just på 1930-talet – däremot vet jag att de var mycket populära då, och jag har också hittat flera recept på dem i böcker daterade just på 30-talet.

Brysselkex

Har du aldrig bakat dessa läckra småkakor så prova! De är verkligen sanslöst goda och passar lika bra på ett kakfat anno 2020 som 1930, det kan jag garantera! Till ca 50 kakor behövs:

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd eller grön hushållsfärg

Gör så här:  Sätt ugnen på 175 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda.

Blanda ingredienserna till degen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg och forma degen till två rullar – 3-4 cm i diameter. Rulla längderna i det färgade sockret och lägg dem kallt en stund.

Skär rullarna i skivor om ca 4-5 mm och lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter – inte längre, för då kan sockret bli brunt. Låt kallna och förvara i kakburk med tättslutande lock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s