Klassiska bakverk: 1920-talet är kringlornas årtionde

Farmor Hilda Viktoria med yngsta dottern Hilda i början av 50-talet.

Ett bakverk som bakades flitigt på 1920-talet var kringlor av olika slag. Sockerkringlor, gräddkringlor och så, förstås, vanliga vetekringlor.

Vetekringlor bakades både i min mors och min fars föräldrahem. I pappas föräldrahem gick det åt mängder – de var ju femton barn i huset. Varje tisdag var det bakdag. Då bakade farmor – med hjälp av både döttrar och söner – dessa vetekringlor (parallellt med diverse matbröd) och sedan hade man kaffebröd och matbröd i ungefär en vecka. Därför känns det helt rätt att de får symbolisera 1920-talet i den här lilla serien.

Vetekringlor

Receptet ger ca 40 kringlor. 

250 g smör
50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
15 – 16 dl vetemjöl (knappt 1 kg)
ägg till pensling

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader) och lös upp jästen i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av degvätskan samt salt och socker och det mesta av mjölet. Bearbeta degen tills den släpper kanterna på bunken och låt den sedan jäsa övertäckt i 45-60 minuter – till dubbel storlek.

Vält ut degen på mjölat bakbord, dela den i fyra delar och varje del i 10 bitar. Rulla till smala längder, ca 35 cm och forma till kringlor. Låt jäsa under bakduk på bakplåtspappersklädda plåtar ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla de färdigjästa kringlorna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s