Klassiska bakverk: Fastlagsbullar får representera 1910-talet

Fastlagsbullar med fyllning, det blir semlor det. Men innan det blev vanligt att fylla de släta vetebullarna med mandelmassa och grädde serverades de som de var – härligt goda till en kopp starkt kaffe.

Fastlagsbullar

Det här receptet är hämtat från min mormor Elins receptbok, nerskrivet någon gång 1912 eller 1913. Jag har återgett det exakt som det står i boken – lite krångligare men riktigt roligt att baka som mormor gjorde!

½ kg vetemjöl och siktas i en uppvärmd bunke. Smula i 50 gr smör och 100 gr strösocker. En fördjupning göres i mjölet och här ihälles 2 dl ljum mjölk samt 60 gr jäst utrört i litet socker. Äfven 1-2 ägg vispas och ihälles.

Degen slås och knådas i 10-15 minuter, mot slutet tillsätts 1 näve sköljda russin och om så önskas stött kardemumma varefter degen får jäsa över natt.

På morgonen tages runda bullar ur degen och läggs på smorda plåtar. Plåtarna ställes på varmt ställe och bullarna får jäsa till dubbel storlek. De penslas med äggula och gräddas på god värme tills gyllenbruna.

Min mormor Elin föddes 1885 i byn Märsta utanför Kristinehamn. Jag fick tyvärr aldrig träffa henne eftersom hon dog långt innan jag föddes, 1954. Ändå känns det som om jag känner henne, för morfar – som levde ända tills han var en bra bit över 90 – och mamma pratade så mycket om henne och berättade så mycket om hurdan hon var.

Och hennes bullar och kakor har jag ändå fått prova, eftersom hennes recept gick i arv till mamma och moster som bakade dem ofta och gärna. De här fastlagsbullarna bakades alltid till fastan hemma hos oss, och vi åt dem antingen till kaffet eller som ofyllda semlor med varm mjölk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s