Klassiska bakverk: 1900-talets första decennium bjuder på struvor

Nu startar min lilla anspråkslösa serie med tidstypiska bakverk från förra sekelskiftet och fram till idag. Och jag startar med struvor. Struvor, som ju bakades även innan järnspisarna blev vanliga, och därmed får antas vara äldre än både småkakor, sockerkakor och kanelbullar, men som fortfarande har sin självklara plats på kaffebordet – inte minst runt jul.

Struvor

För att kunna göra dessa behöver du ett struvjärn, men det är inte svårt att hitta – finns begagnade på olika loppisar och det säljs även nytillverkade.

2 dl vetemjöl
2 dl gräddmjölk (hälften av varje)
1 ägg
1 msk strösocker

Till fritering: 
500 g kokosfett

Gör så här:  Rör ihop ägg och gräddmjölk i en bunke. Rör ner mjöl och socker och blanda till en jämn smet. Låt gärna smeten stå och svälla någon timme.

Hetta upp kokosfettet i en kastrull, värm till 180 grader. Testa temperaturen genom att droppa i en gnutta smet – om det fräser och smeten får gyllenbrun färg på 30-60 sekunder är temperaturen lagom!

Värm struvjärnet i kokosfettet. Doppa det upp till kanten – inte toppen på järnet ska alltså vara ovanför fettet, för annars fastnar struvorna runt järnet. Doppa sedan i smet och fritera i ca 1-2 minuter tills struvan fått vacker färg. Ta upp järnet och lossa struvan försiktigt med en gaffel. Doppa i strösocker och servera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s