Klassiska bakverk: Radiokaka blev poppis på 1950-talet

Kärt barn har många namn och Radiokakan går under många benämningar. Ischokladkaka, kexkaka, lördagskaka, radiotårta och källarkaka är bara några av dem – kanske känner du till fler?

Radiokakan blev en av 1950-talets mest populära kakor, och undra på det. Kex och ischoklad som varvas och kyls och sedan skärs i tunna skivor – och som inte ens behöver en ugn för att bakas!

Varför den kallas radiokaka finns det olika teorier om. En av dem går ut på att den fick sitt namn när receptet lanserades i radioprogrammet Karusellen på 1950-talet – en annan att den ser ut som forna tiders radioapparater, med dess högtalargaller, när man skär upp den. Oavsett hur det ligger till med den saken är den en makalöst god och lättbakad klassiker – har du inte bakat den tidigare så gör det, varför inte redan till helgen!

Radiokaka

200 g kokosfett
200 g mörk blockchoklad
2 ägg
3 dl florsocker
ca 25 Mariekex (vanliga runda eller finger-Marie)

Gör så här: Klä en avlång form, ca 1,5 liters med bakplåtspapper. Smält kokosfett och choklad på svag värme i en kastrull och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det ljumma chokladfettet.

Bred ut ett lager chokladsmet i botten på formen och varva därefter med kex. Det blir ca 4-5 lager.

Låt härligheten stå kallt i formen i några timmar, eller ännu hellre över natten. Skär kakan i tunna skivor vid servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s