Amerikanska efterrättspajer: Sanddorn Pie – havtornspaj

Jag älskar efterrättspajer, och ingenstans har jag ätit så goda pajer som i USA. Key Lime Pie, Pecan Pie, Banana Cream Pie… Det vattnas i munnen bara man hör dem nämnas. Den här veckan blir det därför ett litet nedslag i det amerikanska köket, med recept på några av de klassiska amerikanska pajerna. Passar perfekt att fresta sig själv och familjen med så här i januari!

Sanddorn Pie – eller havtornspaj, som vi skulle kalla det på svenska. Gott så man får tårar i ögonen!

Sanddorn Pie – havtornspaj

En underbar paj där de syrliga havtornsbären harmonierar perfekt med den krämiga och söta vaniljkrämen. Garnera gärna pajen med vispad grädde och flagad mandel! Baka den i en rund pajform med avtagbara kanter. 

Pajskal

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk socker
ca 1-2 msk iskallt vatten

Vaniljkräm

2 1/2 dl mjölk
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 msk maizena
knappt 1 dl strösocker
3 äggulor
50 g rumsvarmt smör

Fyllning

225 g frysta havtorn
1 1/2 msk potatismjöl
2 msk strösocker

Gör så här: Gör pajdegen först. Blanda mjöl och smör med en gaffel, eller i en matberedare, och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt den vila kallt i ca en timme. Kavla ut och förgrädda skalet på 200 grader, mitt i ugnen, i ca 10 minuter.

Koka upp mjölken och tillsätt vaniljpulvret. Vispa äggulorna med strösocker och maizena och häll äggblandningen i mjölken. Sjud på svag värme och rör om hela tiden, ända tills krämen börjar tjockna – dra då kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och rör om medan det smälter och häll krämen i en skål. Ställ kallt och rör om då och då för att undvika att krämen får skinn.

Mosa bären med potatismjöl och socker, eller mixa, till en slät kräm.

Häll vaniljkrämen i det förgräddade pajskalet. Häll sedan på bärmoset. Strö gärna över mandelflarn och grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter. Låt pajen kallna och garnera med vispad grädde eller servera med vaniljglass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s