Vilken matolja passar till vad?

Det där med matolja är minsann inte så bara. Det finns så många olika sorter, så ibland kan det vara svårt att veta vilken olja som passar till vad. Här är en liten guide i ”matoljedjungeln”:

Olivolja

Olivolja passar  både att steka i och använda i kalla dressingar. Den är rik  på nyttigt enkelomättat fett men innehåller också antioxidanter som gynnar bakteriefloran i tarmen och stärker immunförsvaret. Kallpressad är bäst – välj virgin eller extra virgin!

Rapsolja

Rapsolja innehåller bland annat omega-3, som gör gott för hjärtat – en enda matsked olja ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget. Inte illa! Dessutom innehåller den mycket vitamin K. Lika bra att använda kall eller stek i, och liksom med olivoljan gäller att den kallpressade är nyttigast. Bra miljöval eftersom den görs i Sverige!

Majs- och solrosolja

Båda dessa oljor har ungefär likadan fettsyrasammansättning. De består till mer än hälften av den fleromättade fettsyran omega-6. Använd den helst kall, och undvik att steka i den, eftersom Omega-6 förstörs (oxiderar) vid upphettning. När det sker bildas farliga ämnen som kan kopplas till sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Druvkärneolja

Innehåller en hel del omega-6, och används därför helst inte till stekning. Passar bättre till salladsdressingar och liknande.

Kokosolja

Hur nyttig är kokosoljan egentligen? Å ena sidan innehåller den mest mättat fett, vilket enligt forskningen inte är bra för hjärtat utan bör bytas mot omättat. Å andra sidan upplever många att kokosoljan kan minska suget efter sötsaker, och att den har en mättande effekt – det finns till och med studier som visar att den kan bidra till viktminskning. Den är mycket värmetålig och kan användas till stekning, eller i bröd och bakverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s