Oxsvanssoppa

Har du ätit oxsvanssoppa någon gång? Om inte så är det verkligen dags! Det är en av de absolut godaste soppor man kan tänka sig, särskilt när den serveras med gammaldags klimp.

Oxsvanssoppa

Detta är ingen snabbmat. Oxsvans behöver flera timmar på sig för att bli mör – och här ska den bli så mör att den lossnar från benen. Men den sköter sig själv på spisen medan du gör annat och är väl värd besväret! Det finns många varianter på denna klassiska soppa – jag gör den som mormor gjorde den och serverar den med gammaldags klimp. 

1 kg oxsvans
1-2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
3-4 msk koncentrerad oxfond
2 dl rött vin (kan uteslutas eller ersättas med buljong)
1 1/2 l vatten
1 lagerblad
1 nypa salt
5 vit- eller svartpepparkorn
(ev en kvist timjan)

Gör så här: Skölj svansen i kallt vatten och torka sedan torr. Salta och bryn i en panna med smör. När köttet är brynt, lägg över i grytan som soppan ska kokas i. Häll på vatten, fond och ev vin. Koka upp, skumma och låt puttra på svag värme i minst 3 timmar – ännu hellre det dubbla…

Skala lök, morötter och palsternacka och tillsätt när köttet kokat någon timme. Tillsätt då också kryddorna. Fortsätt koka tills köttet lossnar från benen. Ta då upp köttet, och ta bort benen. ta också bort de kokta grönsakerna.

Lägg tillbaka köttet i grytan, smaka av – kanske behövs mer salt, peppar, en skvätt fond eller vin?

Servera med klimp. Gammaldags klimp gör du enkelt genom att vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.  Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Duka matbordet med levande ljus och njut av en klassiker…

3 kommentarer

 1. Hej Mossan,
  Du har ju ett fantastiskt kunnande i matkunskap. Varför statar du inte en restaurang eller 2 st. ?? Din kunskap är ju unik!! Jag har en fråga till dig, beträffande OXSVANSSOPPA. Jag tänkte att använda ditt recept på oxsvanssoppa, men att använda kikärtor i processen i slutskedet. Vad tror du om det?
  Jag skall idag 22/1 göra förarbeten gällande långkok, ca: 4-5 timmar eller tryckkokare c:a 2 tim med medium + värme. Vad har du om att säga om det. Jag är ingen kock, jag är en pensionär. ”71 år som gillar att stå vid spisen”
  Hälsningar Tommy Doffman.

  Gilla

  • Ursäkta sent svar! Tack för din fina och uppmuntrande kommentar! Jag trivs nog bäst med att laga mat till familj och vänner, tror jag, och jag är nog inte så säker på att mina kunskaper räcker till så mycket mer, men jag blev väldigt glad över dina ord. Jag tror att kikärter kan passa alldeles utmärkt i en oxsvanssoppa, så kör på bara!

   Nu är det ju som sagt ett sent svar, så det kanske inte är till någon hjälp, men jag tror dina tidsangivelser kring långkoken är jättebra!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s