Kung Fu Girl – perfekt både till asiatiskt käk och som sällskapsvin

Jag provade nyligen det vita vinet Kung Fu Girl Riesling från vinproducenten Charles Smith. Det är framtaget för att vara ett kick ass-vin till asiatiskt käk och det är det verkligen – vi åt det till en härligt het nudelsallad men det passar lika bra till sushi eller annan asiatisk mat (receptet hittar du om du scrollar ner en bit.

Kung Fu Girl Riesling är gjort på druvor från vingården Evergreen, i Washington, där jordmånen är vulkanisk jord med inslag av grus och kalk. Vingården sköts enligt kriterierna för ett hållbart jordbruk och druvorna planterades 1998. Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar med hjälp av odlad jäst samt den naturliga jästen. Vinet lagras med jästfällningen under sex månader.
 
Walla Walla, vinområdet i Washington, inspirerade Charles Smith att själv börja göra vin. (Foto: public domain)

Charles Smith är en färgstark vinpersonlighet som vid flera tillfällen blivit ”Årets Vinmakare” i amerikansk media. Han är självlärd i konsten att göra vin och lanserade sitt första vin 2001 – han hade blivit inspirerad av ett besök i vinområdet Walla Walla i Washington.  Numera är han bland de bästa vinmakarna i Washington.

Jag är otroligt förtjust i det här vinet. Det är torrt och krispigt och läskande, med en härligt fruktig smak som påminner om sol och sommar och vita stränder. Det gifter sig perfekt med hettan i asiatisk mat, men är också perfekt att dricka som sällskapsdryck med lite snacks till. En stor favorit!

Asiatisk nudelsallad med räkor

100 g glasnudlar
1/2 gurka
150 färska sockerärtor
3 finstrimlade salladslökar
4 morötter, skurna i fina stavar
65 g färsk bladspenat (1 påse)
400 g räkor med skal (eller 200 g färdigskalade)

Dressing:
1 msk färsk ingefära

2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes (eller 1/2 tsk chilipulver)
1 msk japansk soja
2 msk asiatisk fisksås
2 tsk strö- eller råsocker
2 msk rapsolja
1 lime

Gör så här: Koka upp vatten till nudlarna. Tillred dem enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla och lägg upp i en stor skål.

Skölj alla salladsingredienser. Strimla gurka, sockerärtor och salladslök. Skala morötterna och skär i tunna stavar, eller hyvla långa remsor med osthyvel eller potatisskalare. Tillsätt alla ingredienser till nudelskålen inklusive spenaten. Skala räkorna och rör ner dem i salladen.

Gör dressingen. Skala och riv ingefära och vitlök. Mixa ingefära, vitlök, chiliflakes, soja, fisksås, honung, rapsolja, limeskal och limesaft till en slät dressing. Häll dressingen över nudelsalladen och blanda om ordentligt. Servera med ett glas Kung Fu Girl Riesling och njut!

 

Produktinformation
Kung Fu Girl Riesling
Artikelnr: 2690
Land: USA, Washington
Pris: 139 kr
Alkoholhalt: 12 %
Råvaror: Riesling 100%
Veganvänlig: Ja

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s