Att frysa tårtor och andra bakverk

Frysen är en räddare i nöden. Och det mesta av brödet man bakar är det ju inga konstigheter med att frysa. Vetebullar, matbröd, sockerkakor. In i en fryspåse, förslut och frys in bara. Men det går att frysa alla bakverk, även tårtor. De ska frysas i en luftig tårtkartong, och ska därefter tinas i kylskåpet för bästa möjliga resultat.

Viktigt är också att bakverken får kallna helt och hållet innan man fryser ner dem. Sen ska man alltid tänka på hållbarheten också förstås. Generellt gäller regeln att ju fetare bakverk, desto kortare tid kan man förvara dem i frysen. De riktigt feta bakverken bör inte frysas längre än tre månader – det är så lång tid som frysningen fördröjer att fettet härsknar.

Om du ska frysa chokladdoppade bakverk så går det också jättebra, dock blir det gärna lite kondens efter upptiningen. Det gör ju ingenting alls och förändrar inte smaken, men om du vill undvika det så kan du ju alltid frysa dem utan choklad och doppa dem innan servering.

Småkakor fryser man bäst i små lådor, med bakplåtspapper mellan varje lager. Eftersom de flesta småkakor innehåller mycket smör så är det tre månader som gäller här!

Man kan också frysa in ogräddat bröd, till exempel vetebullar, småfranska eller liknande. Då är det bara att frysa in dem innan jäsningen, ta fram dem någon timme innan du ska grädda och ställa dem på plåt för jäsning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s