Så firas en kung

Idag firar vi Gustav II Adolf. Med Gustav Adolfsbakelse förstås! Frågan är bara vad det ska vara i den. För faktum är att det finns många olika varianter av Gustav Adolfsbakelser. Många konditorer experimenterar och skapar sin egen variant, och eftersom den serveras enbart just denna tid på året har ingen av dem riktigt etablerat sig så som prinsessbakelsen eller napoleonbakelsen.

"Gustav Adolfsbakelse 2" av Malter - Eget arbete. Licensierad under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gustav_Adolfsbakelse_2.jpg#/media/File:Gustav_Adolfsbakelse_2.jpgDet troliga är att traditionen startade i samband med invigningen av Gustav II Adolf-statyn i Göteborg 1954, där bland andra en konditor vid namn Rubenson arrangerade en utställning av sina bakverk och konfektyrer. På wikipedia står att läsa att Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning recenserade julutställningen och skrev:

”Man finner här artiklar, vilka kunna kallas verkliga små konstverk i sitt slag, som t.ex. små avbildningar av Gustav Adolfsstatyen, medaljonger innehållande kopior av kända genremålningar, utförda i choklad och socker etc.”

Traditionen att äta bakelsen just den 6 november  kan, enligt wikipedia, ha börjat 1909 på initiativ av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg. Han hade inspirerats av tysk tradition där man åt speciella bakverk på helgondagar och gjorde en bakelse med citron- eller chokladgrädde varvat med sockerkaka och på toppen en kungasilhuett i rosa marsipan.

Vill du äta en Gustav Adolfsbakelse idag? Här hittar du en prisbelönt variant signerad Petra Gunnarsson.

Och här hittar du bilder på olika typer av Gustav Adolfsbakelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s