Alla helgons dag – Alla själars dag

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIdag firar vi Alla helgons dag – den dag på året då vi minns de nära och kära som gått före oss. Inte ens reformationen, med en bestämd Gustav Vasa i spetsen, kunde förmå svenskarna att överge denna tradition och undra på det – alla människor behöver åtminstone en dag av lågmält vemod som vigs helt åt de döda. Hur skulle vi annars orka gå vidare när vi mist någon vi älskar? Vare sig vi tror på ett liv efter detta eller ej så känns det fint att gå till en grav eller en minneslund, tända ett ljus och minnas de ljusa stunderna.

Just i år firar vi den dessutom på alldeles rätt datum – det vill säga den 1 november. Annars föreskriver ju almanackan att Alla helgons dag ska firas den första helgen i november, så det kan spänna ända till den 5 eller 6 november någonting.

I den katolska tron firas också Alla själars dag – en vacker tradition som vi tyvärr övergett. Just detta att man först firar helgonen den 1 november – sedan firar man alla de andra dagen därpå, den 2 november.

Själv kommer jag att tända ett ljus i minneslunden för mina älskade föräldrar idag. Jag önskar er alla en högtidlig och finstämd Alla helgons dag.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s