Sommarbär… Baka en Tosca med krusbär!

Nu är det dags igen… Krusbären har mognat och vad är väl godare än dessa trädgårdens kungar! Plocka och ät och njut – eller baka en härlig krusbärskaka!

Toscakaka med krusbär

Syrliga krusbär och ”segknaprig” tosca är en oslagbar kombination! Jag använder alltid hela skållade mandlar till min tosca eftersom jag tycker det är så gott men klassikern är förstås mandelspån så välj själv vilket du föredrar.

Kakan

150 g smör
3 ägg
2 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl krusbär
(ev 1 msk strösocker)

Tosca

50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1-2 dl hela skållade mandlar

Gör så här: Sätt på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp, och tillsätt det smälta smöret. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör ihop till en slät smet. Häll i en smord och bröad form och fördela krusbären (ev blandade med lite socker) över kaksmeten och tryck ner dem lite. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Gör under tiden toscan. Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt sjuda tills blandningen tjocknar. Blanda i mandeln.

Ta ut kakan ur ugnen och fördela försiktigt toscasmeten över kakan. Ställ in i ugnen igen och grädda ca 10-12 minuter till. Kakan kan antingen serveras ljummen, med lite vispad grädde eller vaniljsås, eller kall till kaffet.

krusbär

En kommentar

Lämna en kommentar