Banankaka utan vanligt socker och mjöl

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMat och kaffebröd utan vanligt socker och vanligt vetemjöl är verkligen en utmaning. Men idag har jag bakat en banankaka som verkligen smakar gott och som du också kan bjuda den som vill undvika socker och mjöl.

Banankaka utan vanligt mjöl och socker

2 mogna, mosade bananer

2 dl mandelmjöl

1-2 msk SteviaVital (eller motsvarande mängd annat sötningsmedel)

75 g smör

2 ägg

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt

1-2 msk kakao

50 g hackade nötter av valfri sort

3 msk grädde

Gör så här: Värm ugnen till 150 grader och smörj en form med löstagbar kant. Blanda de torra ingredienserna, inklusive manden, i en bunke och blanda väl. Tillsätt smör, ägg och grädde och rör om tills du får en slät smet. Häll i smord form och strö över lite mer flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna i formen.

Den här kakan blir underbart saftig och fin och passar också jättebra som alternativ till kladdkaka, serverad med vispad grädde.
Den här kakan blir underbart saftig och fin och passar också jättebra som alternativ till kladdkaka, serverad med vispad grädde.

10 kommentarer

 1. Jag gjorde den här igår med lite modifiering. Jag tillsatte 2 msk kokosmjöl och som sötning tog jag 1/4 dl kokossocker och ½ tsk Stevia Bakery+ (3x sötare än socker) för att inte chocka ovana arbetskollegor med för sockerfritt på en gång. Men jag skulle lätt kunna äta den med mindre sötning. Det räckte med 50 g smör och jag chansade på två ägg. Detta är missat i ingrediensförteckningen. I beskrivningen är bananerna bortglömda. Men inga bekymmer =)
  Jag använde en sockerkaksform och efter att kakan fått svalna av litegrann så gick det lätt att hiva upp den på fat. Smaskigt som bara den!

  Och egentligen så är bananer inte LCHF, för er som inte vet, eftersom det räknas som socker i och med fruktsockret. Men det är helt klart att föredra bakverk utan vitt mjöl och vanligt raffinerat socker. Bara positivt för hälsan.
  (Jo, jag vet att kokossocker inte heller är LCHF.)

  Gilla

  • MIssade äggen?? Hjälp, tack för att du påminde mig, det ska jag rätta till.

   Och visst är det sant att bananer innehåller kolhydrater, helt riktigt, så rent tekniskt? Nope, inte LCHF. Men receptet har jag faktiskt fått av en av mina ”LCHF-vänner”… 😀

   Provar den med din modifiering nästa gång, den verkar supersmarrig!

   Gilla

 2. Tack för ett trevligt och smarrigt recept. Jag tog en banan extra (eftersom jag råkade ha just tre övermogna bananer). Som sötningsmedel valde jag en klick honung (ca 1/2 msk) och sprinklade även lite mörk choklad i smeten (eftersom jag hittade några guldkorn när jag öppnade skåpet).
  – Mina gäster gjorde rent fat.. detta kommer jag baka igen! 😉

  Gilla

 3. Jag kanske är blind men ser inte i vilket läge du tar i bananerna… jag har precis satt igång så jag tar väl bara och freebasar lite 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s