Marmelad på blodapelsiner blir härligt sötsyrlig!

blod1Idag har jag kokat marmelad. En härlig sysselsättning i kalla februari – köket doftar ljuvligt av citrus och jag ser redan fram emot att baka en laddning scones och avnjuta med den goda marmeladen till frukosten imorgon…

Just nu är det blodapelsinernas tid. Jag älskar blodapelsiner och äter flera stycken om dagen så här års. För det första är de så otroligt goda, och för det andra är det så häftigt att det fortfarande finns en frukt som faktiskt bara säljs under en begränsad tid på året – en frukt man hinner längta efter. Jag är väldigt traditionell av mig när det gäller frukt och minns med längtan min barndom då fruktutbudet var säsongsbetonat – numera kan man hitta i stort sett all frukt året om. blod2

Blodapelsiner är också helt fantastiska att koka marmelad på. När jag äter dem naturella försöker jag helst få tag i Gyllene Korset (eller Moro, som lär vara samma sort under annat namn) eller Tarocco men till marmelad passar det lika bra med de lite billigare blodapelsinerna som säljs i nät. Receptet här är inte helt exakt – jag gjorde det lite som jag tyckte och det blev väldigt fin marmelad, inte supersöt utan härligt sötsyrlig. Vill du kan du givetvis ta med lite tunna skalremsor. Själv gjorde jag min helt utan  skal denna gång, det tycker jag nästan är ännu godare.

marmelad1Skrubba och tvätta 6 blodapelsiner. Om du vill ha skal i marmeladen tar du bort det allra yttersta av skalet med en potatisskalare. Skär ut fruktköttet och se till att inget av det vita kommer med – det blir beskt.

Lägg fruktköttet, med tillhörande saft, samt eventuellt skal i grytan. Tillsätt ca 3 dl vatten och koka upp. Skumma väl och tillsätt sen ca 5 dl syltsocker. Koka på medelhög värme i ungefär 15 minuter.

Innan du häller upp kan du göra marmeladprovet – det är lätt! Klicka bara lite marmelad på ett kallt fat och dra en sked igenom så att det bildas ett spår. Om spåret stannar kvar är den klar. Om den rinner ihop igen behöver den koka längre.

När marmeladen är klar häller du upp den på rena, torra burkar. Låt svalna innan du sätter på lock. Förvara marmeladen svalt.

Självklart kan du också koka marmelad på samma sätt av andra citrusfrukter. Prova grapefrukt till exempel – eller en blandning av citron och småcitrus.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s