Varma drycker för kalla höstdagar…

Nu har det regnat i två dagar här i huvudstaden. Inte ens hundarna tycker det är särskilt roligt att gå ut… Men det är desto mysigare att vara inomhus. Och vad kan passar bättre än något varmt att dricka när höststormen tjuter i de färgsprakande trädkronorna och regnet står som spön i backen!

Varm choklad är förstås en given favorit – men den kan göras på många olika sätt, och med flera olika tillbehör. En variant som jag lärde mig i USA är att blanda kakao, socker och mjölk med marshmallowkräm. Det brukar finnas att köpa i välsorterade butiker även här, och gör chokladen härligt krämig, söt och god. Annars kan man förstås hälla ner lite minimarshmallows (eller skära vanliga i mindre bitar), det blir också jättegott! Räkna med 1 tsk kakao, 2 tsk socker och 1 msk marshmallowkräm till en normalstor kopp med mjölk.

Vill du laga varm choklad på mormors vis rör du ut 1-2 tsk kakao med 2-3 tsk socker och 2 msk grädde i en mugg. Fyll på med varm mjölk, rör om och njut!

En annan variant är att helt enkelt blanda het mjölk med mjölkchoklad – syndigt onyttigt men supergott… Beräkna 2 dl mjölk och 100 g mjölkchoklad, bruten i bitar. Blanda, och värm och servera när chokladen smält. Funkar förstås också bra med vit choklad

Men varm dryck måste ju inte nödvändigtvis vara choklad. Det är till exempel jättegott att servera het äppeljuice spetsad med lite kanel… Det är dessutom hur enkelt som helst: värm bara 1 l äppeljuice i en kastrull tillsammans med en kanelstång! Servera den het, gärna med några äppelskivor i tillbringaren!

En dryck jag gör då och då om kvällarna är vaniljmjölk med kardemumma. Det tipset fick jag för många år sen av en kompis från Mellanöstern – hon brukade använda mandelmjölk men jag tar oftast vanlig. Bara att värma en kopp mjölk och vispa ner 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk kardemumma – hur lätt som helst och verkligen gott! Jag har också testat med kokosmjölk och det är också jättegott, kokos och vanilj smakar ju så bra ihop!

Vilken är din favoritdryck så här på hösten? Kommentera gärna!

3 kommentarer

Lämna en kommentar