Vinbär och krusbär – trädgårdens kungar!

Publicerad av
Röda vinbär är underbart till gelé!

Nu är det dags att skörda krusbär och vinbär! Lyckliga du som har egen trädgård med dessa underbara bär – själv har jag, som tur är, en väninna som är stolt ägare av både röda vinbär och krusbär men som inte är förtjust i något av bären och det utnyttjar jag skamlöst! Här har plockats vinbär och krusbär i mängder och nu står flera burkar med gelé och sylt mörkt och svalt i väntan på att plockas fram till höstens och vinterns pannkaksmiddagar och söndagsstekar!

Ljuvliga krusbär…

Krusbärssylt görs enklast med syltsocker – recept står på påsen och du slipper allt krångel med pektin och vad det nu kan vara.

Gelé däremot blir bättre med vanligt strösocker, tycker jag. Och det är faktiskt ganska lätt! Det här behöver du:

1 liter vinbär av valfri färg

1 dl vatten

9 dl socker per liter silad saft från vinbären

ev 1 tsk pektin eller melatin

Rengör och sterilisera burkar – jag brukar koka dem en stund men det funkar också att ta dem ur diskmaskinen. Skölj bären och kasta bort dåliga bär men däremot kan du ha kvar ”revorna”, alltså de små kvistarna som vinbären sitter på – de innehåller ämnen som hjälper geléet att bli fast.

Lägg bären i en stor gryta och tillsätt vattnet. Koka upp och mosa bären med en potatisstöt så att de saftar sig ordentligt. Sätt upp en silställning med silduk, eller sätt fast en silduk eller tunn kökshandduk runt en bunke eller ett litermått. Häll i bärmoset och låt saften rinna av – gärna under en halvtimme eller mer – och krama ur så mycket saft du kan. Mät upp saften och lägg på minnet hur mycket saft du har innan du häller den i en gryta.

Tillsätt 9 dl strösocker per l saft i grytan och koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Om bären är väl mogna ska du tillsätta pektin eller melatin enligt anvisningar på paketet – om de fortfarande är knappt mogna går det utmärkt utan!

Vill du vara säker på att saften kommer att stelna till gelé kan du göra ett pektinprov. Lägg 1 msk gele på en tallrik och kyl den. Kan du sedan dra ett streck som inte flyter ihop är gelén tillräckligt fast och klar. Koka annars några minuter till och testa igen.

Häll upp gelén i de rengjorda burkarna, låt svalna något och sätt på lock. Eller gör som man gjorde förr – paraffinera burkarna! Paraffin finns i alla matbutiker och det står på påsen precis hur man gör!

OBS! Har man otur kan gelén sockra sig, det vill säga den blir inte helt blank och så där vackert genomskinlig som man vill ha den. Det hände mig denna gång, som synes på bilden nedan, och det hände till och med kära mamma ibland trots att hon kokat gelé sen hon var barn… Men den blir lika god i alla fall, så det är ingen katastrof!

Röd vinbärsgelé passar perfekt till höstens och vinterns middagar!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s