Jag sjunger blodapelsinens lov!

Just nu är bästa tiden för blodapelsiner, dessa sötsyrliga underverk som växer på Sicilien och kommer oss till godo endast en kort tid på året. Bara att njuta nu när butikernas fruktdiskar svämmar över av dem – och helst ska det vara de lite större som man kan plocka i lösvikt. Blodapelsinerna i nät är ofta mindre och smakar inte riktigt lika mycket.

Underbara, saftiga blodapelsiner - och ett gammalt tråg blir ett vackert fruktfat!

Årets godaste blodapelsiner har jag köpt på ICA Maxi i Karlskoga – och jag menar verkligen köpt, inte alls fått gratis för att jag ska skriva om dem om någon trodde det. Men jag skriver om dem ändå eftersom de är värda att uppmärksammas; de är så goda att jag lätt kan sätta i mig tre, fyra stycken på en kväll… Märket är Tarocco, som vid sidan av Gyllene korset, är en av de finaste blodapelsiner som finns.

Det går förstås också att göra saft och marmelad på blodapelsiner – själv tycker jag att apelsinsaft gjord på blodisar är ännu godare än vanlig och än idag vattnas det i munnen när jag tänker på min mammas hemkokta blodapelsinsaft…

Tyvärr har just det receptet förkommit men här är ett som också ger en underbar saft – alldeles särskilt om du använder blodapelsiner istället för vanliga blonda!

8 dl strösocker

5 dl vatten

1 msk citronsyra

1,2 kilo apelsiner (gärna blodapelsiner)

ev 1 tsk atamon (konserveringsmedel)

Koka upp vatten och socker samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om noga så att sockret löser sig.

Skölj och borsta apelsinerna mycket noga skala av det yttersta skalet av dem med en potatisskalare. Undvik att få med det vita, då det gör saften besk.

Lägg apelsinskalen i kastrullen, ta av från värmen och låt svalna. Under tiden pressar du de skalade apelsinerna – plocka bort eventuella kärnor och sila saften om du vill. Blanda sedan apelsinsaften med den svalnade sockerlagen – den måste vara ordentligt svalnad så att inte C-vitaminen förstörs!

Häll saften i rena och kalla flaskor och förslut. Förvara saften mörkt och svalt. Öppnade flaskor förvaras helst i kylen!

På bloggen Söta Saker finns ett recept på blodapelsinmarmelad – testa det gärna, för det är supergott!

Men framför allt äter jag mina blodapelsiner naturella – och gärna i stor mängd! De finns ju så kort tid om året så passa på och njut!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s