Festlig fredagsmiddag med enkla medel

Publicerad av

På fredagarna vill man gärna unna sig något lite extra. Men vad gör man när kassan är skral? Det är den ju för många av oss, och alla har inte råd med oxfilé och andra delikatesser.

Satsa då på fläskkött – det är alltid billigare och man behöver inte alls ta till det ädla köttet för att laga en festlig middag. Karré eller kotlett duger utmärkt, och med klyftpotatis och en god gräddsås till blir alla nöjda och glada!

Ta fram köttet i god tid så att det blir rumstempererat. Annars kan det kyla ner pannan. Torka av köttet så ytan är torr för att få en jämn, fin stekyta. Om köttet har en fettkant kan du skära några snitt i kanten, så köttet ligger plant under stekningen. Lägg i smör i stekpannan och lägg i köttet just när smöret slutat bubbla. Krydda köttet med salt och peppar strax före (eller under) stekning och stek på medelstark värme. När genomskinlig köttsaft tränger upp på ytan av köttet är det dags att vända på det, sen steker du lika länge på andra sidan.

Egen klyftpotatis gör du enkelt så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen ren, men behåll skalen. Skär i klyftor, fyra eller sex beroende på hur stora potatisarna är. Lägg dem på en ugnsplåt och strö över lite salt och/eller örtkryddor (eller experimentera med chilipulver, paprika eller någon annan krydda du gillar). Ringa lite olja över och ställ in i mitten av ugnen. Klyftorna behöver ungefär en halvtimme-fyrtio minuter för att bli klara.

Gräddsåsen är ingen konst att laga – koka bara ihop 2 dl buljong med 2 dl grädde (eller gräddmjölk). Tillsätt en buljongtärning eller lite kalvfond om du har, och toppred sedan med lite vetemjöl utrört i vatten (1-2 matskedar beroende på hur tjock du vill ha såsen. Häll redningen i såsen under omrörning och tillsätt lite soja för finare färg.

Servera med någon god inläggning till – till exempel syltade tomater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s