Hemlagat påskgodis: Chokladformar med russin och nötter

Julgodis, det gör vi så det står härliga till. Till påsk är det nog vanligare att vi köper godis i butiken. Och visst, det är något speciellt med chokladägg och skumgodis – men jag tycker att lite hemlagat godis har sin självklara plats även på påskens godisbord. De här läckra chokladformarna är enkla att göra och lätta att variera på olika sätt.

Chokladformar med russin och nötter

Satsen är ganska stor – den går förstås bra att halvera! Det går också bra att byta ut whiskyn mot rom eller konjak, eller bara vatten. Vill du kan du byta ut en del av nötterna mot t ex pumpafrön eller liknande. 

200 g mörk choklad
2 msk kokosfett
1 dl russin
3 msk whisky (eller vatten)
4 dl nötter och mandlar av valfri sort. 

Gör så här: Lägg russinen i en skål och häll över whiskyn eller vattnet. Om du vill koka upp whiskyn eller ej beror på om du vill ha alkoholen kvar eller ej – det är upp till var och en.

Låt russinen dra en stund, kanske 30 minuter. Grovhacka under tiden nötter och mandel. Spara ungefär en fjärdedel av nötterna till garnering.

Smält chokladen och rör ner kokosfettet. Häll av vätskan från russinen och blanda ner russinen i chokladen. Rör ner de hackade nötterna och mandeln. Skeda upp smeten i ischokladformar och garnera med hela nötter, mandlar eller frön (ätbara blommor blir också vackert och festligt) och låt stelna i kyl.

Tips! Använd ljus choklad och byt ut spriten mot apelsinjuice för lite mer barnvänligt godis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s