Till minne av moster Britta

Idag, den 24 juli, skulle min moster Britta ha fyllt 107 år om hon hade levt. Det gör hon förstås inte, och det är inget konstigt med det. Det som däremot är lite sorgligt är att hon bara blev 67, särskilt med tanke på att hon var sjuk i 30 år av sitt liv.

Ett par lyckliga och förhållandevis friska decennier fick hon i alla fall och hon gjorde det bästa av dem. Hon tillhörde en generation som var nöjd med det enkla och som såg glädjeämnen i det lilla. Blommorna i trädgården, smaken av solvarma jordgubbar, en ljummen sommarkväll i hammocken – allt sånt fyllde henne med välbehag.

När Britta firade födelsedag ordnades det ett rejält kaffekalas, i trädgården om vädret tillät eller i finrummet. Normalt sett användes inte vedspisen under de varmaste veckorna – Britta lagade mat på en liten bänkspis då för att slippa slösa ved mitt i sommaren – men när det var dags för kalas eldades det i spisen som aldrig förr och mamma och Britta bakade så det stod härliga till. Vetebullar, mandelkubb, småkakor och mjuka kakor och självklart skulle det serveras en härlig jordgubbstårta också. Jordgubbarna i landet hos morfar var som allra godast i slutet av juli och början av augusti, och Brittas födelsedagstårtor dignade av de söta, goda bären. Och så selmakakor förstås!

Idag är både Britta, mamma och deras föräldrahem borta. Men minnena lever kvar. Och eftersom jag just tog ut en plåt med selmakakor, som ska fyllas med chokladsmörkräm så snart de kallnat, så blir det kaffekalas även här i Högdalen, om än i lite mer blygsam form.

Selmakakor


150 g smör
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ev karamellfärg

Smörkräm till fyllning:
2 msk smör
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk kakao

Gör så här: Blanda alla ingredienserna till degen – för hand eller i matberedare – och låt vila kallt en stund. Spritsa sedan ut degen i längder på smord eller bakplåtpappersklädd plåt. Korta längderna till ca 5 cm och forma till S-liknande ”ormar”.

Grädda kakorna på 200 grader i ca 5-8 minuter och låt kallna. Rör sedan ihop smörkrämen och lägg ihop kakorna två och två, med fyllningen emellan. Förvara i kyl eller frys.

Selmakakor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s