God fortsättning!

Redan Annandag jul, och i år blev ju julen vit i stora delar av landet. Det är riktigt mysigt, tycker jag, och vi passade också på att ge oss ut med grillen på julafton och steka kolbullar i det vintriga landskapet. Det var fantastiskt att få njuta av både det härligt gnistrande landskapet och av kolbullar med fläsk och lingon, och trots att det var 9 minus blev det inte särskilt kallt – det gick ju att värma sig vid den vedeldade grillen. Så härligt!

Kolbullar smakar bäst när de tillagas just över öppen eld. Men visst går det att laga kolbullar även hemma i köket, även om de inte riktigt får samma smak. Använd en gjutjärnspanna med raka kanter, det blir bäst.

Vispa ihop 6 dl kallt vatten med 8 dl vetemjöl och 1 tsk salt till en smet. Smält en rejäl klick fett i pannan och häll i smet i ett ganska tjockt lager. Stek på medelstark värme och vänd kolbullen när den blivit brun och frasig i kanterna. Servera med knaperstekt fläsk och lingonsylt.

Du kan också steka kolbullarna med fläsket. Tärna då en fläskskiva till varje kolbulle och låt den steka med fettet. Häll sedan på smet och stek som vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s