Fontana Candida Frascati firar 55 år med DOC

Fontana Candida Frascati är en verklig italiensk klassiker. Ett vitt vin gjord på druvor som växer på vulkanisk jord och som passar perfekt till italienska rätter som pasta vingole, vitello tonnato och pasta puttanesca.

Själv har jag druckit det vid flera tillfällen under mina många besök i Rom men också serverat det här hemma, då jag lagat italienska middagar och drömt mig tillbaka till uteserveringarna på Piazza Navona och i Trastevere.

Fontana Candida Frescati har en ung, lättsam doft med inslag av gröna äpplen, havtorn och mandel. Det är torrt, friskt och balanserat med lång eftersmak av citrus och mandel. Det serveras vid 8–10°C, som sällskapsvin eller till rätter som (förutom pasta) fisk och skaldjur, kyckling, kalvkött, vegetariska soppor, grönsaker och milda ostar.

Ett glas Fontana Candida Frascati på Piazza Navona

Vad innebär då DOC? Det betyder Denominazione di Origine Controllata och är en statlig kvalitetsstämpel motsvarande franskans appellation. Vinhuset uppmärksammar denna 55-åriga hedersbetygelse genom att förära det vita vinet en ny etikett. Födelsedagsetiketten finns på flaskorna i storleken 750 ml och 375 ml.

Fontana Candida Frascati är också en del av vår svenska dryckeskultur, det har funnits på Systembolagets hyllor sedan monopolet grundades år 1955!

Fontana Candida Frascati

Land: Italien, Lazio

Alkoholhalt: 12,5%

Stil: Torrt vin.

Druva: 50% Trebbiano toscano, 30% Malvasia di candia och 20% Malvasia del lazio.

Färg: Blek, ljusgul färg.

Förpackning: Flaska, 750 ml respektive 375 ml.

Pris: 75 kr respektive 45 kr.

Nummer: 241001 respektive 241002

Sockerhalt: 0,4g/100ml.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s