Annadagen – då lutfisken lades i blöt

Lutfisk på klassiskt vis, med kokt potatis, ärter och vit sås… Mums!

Idag är det Annadagen, den 9 december. Det är den dagen lutfisken ska läggas i blöt, enligt det gamla allmogesamhället.

Numera köper nog de flesta sin lutfisk avlutad – om de alls äter lutfisk längre. Det är synd att lutfisken idag är så styvmoderligt behandlad, för det är verkligen en helt fantastisk fiskrätt. Det är förstås inte helt lätt att hitta plats för att lägga stora torkade fisksjok i blöt i en vanlig lägenhet, men det finns ju alltid färdig att köpa den här tiden på året och det tycker jag absolut man ska göra – lutfisk är en urgammal klassiker bland svensk julmat.

I min barndom, när morfar fortfarande var pigg och kry, så följde han alltid den gamla traditionen. Han hade ju utrymmen så det räckte, nere i den svala källaren. Och när lutfisken sen serverades, oftast på kvällen före julafton eller som tidig lunch på julafton, var det en ren delikatess med vit sås, ärter och nykokt potatis.

Lutfisk bör alltid ligga i vatten några timmar till 1 dygn, innan den kokas. Lutfisken får då en fastare konsistens och eventuella rester av lutvattnet försvinner. Tina alltid djupfryst lutfisk, innan den kokas, det tar 2-4 dagar i kylen eller 1 dygn i rumstemperatur. Det går också bra att tina den i kallt vatten, då tar det ca 8 timmar.

Häll upp vatten motsvarande 3 ggr volymen för lutfisken, alltså ca 3 liter vatten för ett paket djupfryst lutfisk. Byt mot nytt kallt vatten några gånger. Tinar du lutfisken i vatten, behöver du förstås inte blötlägga den extra. Det är inte heller lika nödvändigt att blötlägga djupfryst lutfisk som färsk lutfisk.

Koka i ugnen – gör så här: Lägg fisken med skinnsidan ner på ett ugnssäkert fat med höga kanter. Strö över 2 tsk salt för ca 1 kg lutfisk. Täck fatet med aluminiumfolie och koka i 225° varm ugn 40 – 55 minuter beroende på fiskens tjocklek. Häll av vattnet som bildats.

Koka i gryta – gör så här: Lägg fisken i en emaljerad eller rostfri kastrull eller gryta med skinnsidan ner. Strö över 2 tsk salt för 1 kg fisk. Sjud utan vatten under lock på svag värme 20 – 25 minuter. Häll av vattnet som bildats.

Servera med kokt potatis och vit sås och gröna ärter. Vill du servera den som på västkusten kan du med fördel knapersteka lite bacon eller fläsk till också. I Skåne vill man gärna ha senapssås till, det kan du ordna genom att röra ner ett par skedar god skånsk senap i såsen. Grovt krossad kryddpeppar är en klassiker över härligheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s