Varifrån kommer budapestrullen?

Har man ätit en Budapestrulle en gång glömmer man det aldrig. Den spröda nötmarängen, fylld med vispad grädde och mandarinklyftor, har förgyllt mången kaffestund. Men vad har den egentligen med Ungerns huvudstad att göra?

Svaret är: ingenting alls. När jag skrev om detta bakverk tidigare trodde jag att ursprunget var ett konditori i Arvika, men det var fel har jag förstått nu. Budapestrullen lär ha sitt ursprung i Vetlanda där den skapades av konditor Ingvar Strid. Det lärde jag mig när jag gjorde research för en text i Kvällsstunden (se bild nedan). Varför han valde att uppkalla den efter Ungerns huvudstad är inte känt men namnet har fastnat och bakverket är minst lika populärt idag som då det först lanserades.

Det finns dock bakverk som lär ha inspirerats just av det de uppkallats efter. Ett sådant är Toscakakan, eller Toscatårtan, den populära mjuka kakan med mandelglasyr på toppen. Den lär ha uppkallats just efter Puccinis berömda opera, som hade premiär runt förra sekelskiftet, och blev allt vanligare på de svenska kaffeborden från 1930-talet och framåt.

Recept på toscakaka och budapestrulle (eller budapeststubbe om du hellre vill) hittar du här på bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s