Ugnsstekt kotlett med gräddig sås

Det finns inte mycket som går upp mot fläskkotletter, eller kotlettrad, med klassisk gräddsås. Men ibland har man helt enkelt inte lust att lägga ner så mycket tid på maten. Då passar det ju alldeles utmärkt att låta såsen puttra med kotletterna i ugnen och sen bara koka potatis och blanda en sallad. Så här gör man till en middag för fyra:

Lägg fyra kotletter i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda en sås med 2 dl creme fraiche, 1 dl grädde, 2 msk chilisås av ”Heinztyp” (det går också bra med ketchup), 1 msk kinesisk soja samt salt och peppar efter behag. För en mindre syrlig sås kan man ta 2 dl grädde och 1 dl creme fraiche, eller helt ersätta creme fraiche med grädde.

Häll såsen över kotletterna och tillaga i mitten av ugnen på 175 grader ca 45-60 minuter.

Vill du hellre använda kotlettrad eller så kallad fläskytterfilé – som ju egentligen bara är en benfri och putsad kotlettrad och alls ingen filé – så låter du först köttbiten steka utan sås i 15-20 minuter. Ta ut formen och häll såsen runt om och låt den tillagas i ugnen i ytterligare 50-60 minuter.

Servera med potatis och valfria tillbehör. Supergott och superenkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s