Oxsvanssoppa kan vara det godaste som finns…

Härom kvällen var sonen här och åt middag. Det blev rökta räkor med chilimajonnäs till förrätt, oxsvanssoppa till huvudrätt och mannagrynspudding med hemkokt krusbärssylt som dessert. En riktigt klassisk svensk måltid, således, förutom möjligen chilimajonnäsen…

Oxsvanssoppa är den absolut godaste soppa jag vet, och bland det godaste som finns i det svenska köket överhuvudtaget enligt min mening. den går att göra på lite olika sätt, här är det recept jag använde senast:

Oxsvanssoppa

Vill man kan man bryna oxsvansen innan man kokar den. Det gör jag ibland – ibland inte. Denna gång struntade jag i det. Soppan blir lika god avsett hur man gör.

1 kg oxsvans
1-2 gula lökar
2 morötter
2-3 oxbuljongtärningar
2 dl rött vin 
1 1/2 l vatten
1 lagerblad
1 nypa salt
generöst med svartpepparkorn (typ 1 tesked)
2 tsk torkad timjan

Gör så här: Skölj svansen och lägg i en stor soppgryta. Häll på vatten, fond och eventuellt vin. Koka upp, skumma och låt puttra på svag värme i minst 3 timmar – gärna ännu längre.

Skala och klyfta löken och skär morötterna i bitar och tillsätt när köttet kokat någon timme. Tillsätt då också kryddorna. Fortsätt koka tills köttet lossnar från benen. Ta då upp köttet, och ta bort benen. Ta också bort de kokta grönsakerna.

Lägg tillbaka köttet i grytan, smaka av – kanske behövs mer salt, peppar, en skvätt fond eller vin?

Jag serverar gärna oxsvanssoppa med klimp. Gammaldags klimp gör du enkelt genom att vispa ihop 2 ägg med 2 dl mjölk. Tillsätt 5 dl mjöl och 2 tsk salt samt 1 tsk strösocker – blanda lite i sänder för den färdiga klimpsmeten ska vara lite lös och kladdig.  Lägg matskedsstora klimpar i kokande buljong och koka tills de flyter upp till ytan.  Lägg klimparna i soppan eller i en skål och ställ på bordet så att var och en kan ta för sig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s