Snart semmeldags – stötta landets bagare och konditorer!

Nu närmar sig fettisdagen, som i år infaller den 16 februari. Det är en dag då konsumenter brukar vallfärda till landets konditorier och bagerier och fler än hälften av alla svenskar njuter av en, ofta flera, semlor under dagen som brukar kallas bageribranschens livboj och som i år är ännu viktigare än vanligt.

Under fettisdagen förra året åt 54 procent av svenska folket minst en semla. 35 procent av dem som åt en semla blev bjudna på jobbet och 30 procent blev bjudna privat enligt en undersökning som genomförts av undersökningsföretaget GfK. Svenska folket uppskattas njuta av ungefär sex miljoner semlor under denna enda dag och semlan kallas ibland för bageribranschens livboj efter den utmanande perioden efter jul och nyår.

I år är liknelsen ännu mer aktuell då pandemin som pågått i snart ett år har slagit hårt mot bageribranschen. Många bagerier och konditorier kämpar varje dag för sin överlevnad. Färre personer är ute och rör sig och det medför färre gäster på många konditorier. Vid hemmaarbetet slutar dessutom många företag att köpa frukost och fika, vilket har drabbat bageribranschen mycket hårt. Hittills har var tjugonde medlemsföretag i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer gått i konkurs under pandemin. Så varför inte stödja din lokala bagare eller konditor på semmeldagen i år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s