Luciabaket

Idag bakas det lussekatter här i huset. Vad kan passa bättre dagen före Lucia?

Mamma Alices lussekatter

Det här receptet har gått i arv från mormor till mamma till mig. När katterna är klara och färdiga att smaka behöver jag bara sluta ögonen för att känna mig nära min kära mamma. Till 30-35 lussekatter behövs:

1 pkt jäst (50 g)
1½-2 dl socker (saffransbröd får gärna vara lite sötare än vanligt vetebröd, tycker jag!)
5 dl standardmjölk
175 g smör
½ tsk salt
2 kuvert saffran (1 g)
3-14 dl vetemjöl

(russin)

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, saffran och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30-35 lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och gärna pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Vill du baka fyllda saffransbullar delar du degen i två delar, kavlar ut som till vanliga vetebullar och brer på lite rumsvarmt smör och river över generöst med mandelmassa. Vik ihop i två eller tre delar, sporra eller skär ut remsor på 1½ cm och knut knutar som du lägger i bullformar. Jäs 30 minpåplåt, pensla med ägg och pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen på 250 grader i 5-10 minuter.

Vill du hellre baka längder så delar du degen i tre delar, delar varje del i tre och flätar vackra längder. Låt jäsa p å plåt ca 30 min, pensla med ägg och ev pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 25-30 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s