Skogens röda guld…

Just nu dignar skogarna av det röda guldet – de underbara och mångsidiga lingonen – och det är helt underbart att komma hem med egenplockade bär och kunna safta och sylta. Och har du inte möjlighet att ge dig ut i skog och mark själv så finns det på torgen eller på REKO-utlämningar.

Lingon är ett underbart bär som är så himla användbart. Som sylt till husmansrätter som raggmunk och köttbullar med gräddsås – som lingondricka till måltidsdryck (eller bara för att det är så läskande och gott) – i kakor och bullar och desserter. Den här veckan blir det massor med lingon i olika former här på bloggen.

Jag tänker också på lingon som en riktig räddningsplanka för många människor i det gamla Fattigsverige. Vad skulle torparna och backstusittarna ha gjort utan skogarnas bär? Lingon och andra bär är alltså också en del av vårt historiska arv.

Har du någon lingonfavorit? Kommentera gärna! Har du något recept du vill dela med dig av så är du varmt kommen att göra ett gästinlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s