Biff med kappa och goda tillbehör

Biff med kappa tycker jag blir gott att tillaga i ugnen – fettranden gör att köttet blir saftigare och mörare. Jag serverar den gärna med råstekt potatis och persiljesmör och tillbehör som jag har hemma – det går att få till en riktigt härlig middag med ganska enkla medel. Det viktiga är att man tillagar steken på så låg värme som möjligt, då blir den bäst. Sen avgör man själv hur röd eller genomstekt man vill ha den. Själv vill jag gärna ha den ganska röd inuti, men min man vill helst ha genomstekt, så vi brukar kompromissa med ”nästan genomstekt”.

Biff med kappa

Jag brukar tillaga den i 125 grader. Sätt termometern i den tjockaste delen av köttet. För rare är det 56 grader som gäller, medium kräver 58 och genomstekt 62.

1 kg biff
salt och peppar

Gör så här: Salta och peppra steken runt om och sätt in den i en hyfsat liten form mitt i ugnen. Kolla termometern noga så du får den som du vill. När du tar ut den, låt den då vila i aluminiumfolie en halvtimme eller så, då behåller den sin saftighet även när du skivar den. Tänk också på att skiva den tvärs över köttets fibrer, annars blir det lätt segt. Helst ska du förstås också ha en vass kniv.

Tillbehör: Råstekt potatis, persiljesmör, grönsaker

Råstekt potatis

700 g potatis av fast sort
2 msk raps- eller olivolja
2 msk smör
salt och svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skala (eller bara skölj) potatisarna och skiva dem i 2-3 mm tjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag och skölj med vatten så att stärkelsen går bort. Låt den rinna av och torka den så torrt det går. 

Värm en stekpanna med höga kanter och tillsätt olja och smör. Bryn lite potatis i taget på rätt hög värme så att den får färg, och vänd då och då. Lägg över i en ugnsform efter hand när potatisarna fått vacker färg.

Sätt in ugnsformen i mitten av ugnen och tillaga i omkring 15 minuter. Känn med en gaffel så att potatisskivorna är mjuka, salta och peppra och servera.

Kryddsmöret gör du enkelt själv – det blir mycket godare än det färdigköpta!

Persiljesmör

Till 4 portioner behöver du:

75 g smör
1 dl finhackad persilja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
ev 1 tsk worcestershiresås (kan uteslutas)

Gör så här: Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda ner persiljan i smöret och smaka av med salt och peppar och ev worcestershiresås. Du kan använda det direkt eller rulla in det i smörpapper och låta det vila kallt fram till servering, och skära det i skivor.

Jag serverade också picklad lök till den här gången, eftersom jag hade en burk på lut i kylen, det passar jättebra just till biff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s