Svarta vinbär i en läcker sylt

Tillhör du de där som är lyckliga nog att ha en trädgård full av underbara bärbuskar? I så fall är jag lite avis… Men jag har fantastiska och generösa vänner som delar med sig till mig, när de har möjlighet, och det går också att hitta många bärförsäljare om man handlar via REKO-ring.

Nyss fick jag en hel massa vinbär, så då är det klart man måste koka en riktigt god sylt!

Svart vinbärssylt med vanilj

Svarta vinbär och vanilj är jättegott ihop, och vaniljsmaken gör vinbärssmaken lite lenare tycker jag. Jag kokar alltid sylt på syltsocker, för jag tycker det är så himla bekvämt, men det är klart att man också kan använda vanligt. I så fall bör man tillsätta pektin, för konsistensens skull. Finns att köpa i butikernas kryddhylla, och bara att använda enligt anvisningarna på förpackningen. 

1 liter svarta vinbär
5 dl vatten
4 dl socker syltsocker
1/2 vaniljstång

Gör så här: Mosa bären lätt i en stor gryta. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den, och blanda med bären. Koka upp med vattnet och låt koka i ca 5 minuter.

Tillsätt sockret och koka på svag värme under omrörning i ca 10 minuter. Häll i väl rengjorda glasburkar och låt svalna. Förvara i kylskåp. Den håller flera veckor och är jättegod till pannkakor, scones, på rostat bröd eller som fyllning i kakor (varför inte testa vinbärsgrottor till exempel?)

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s