Svampens tid är nu!

Just nu är det härligt att ge sig ut i skog och mark och plocka svamp. Själv är jag ingen svampkännare precis, men kantareller, Karl-Johan, taggsvamp och trattkantareller (och kanske ett par till) känner jag igen och plockar med förtjusning när tillfälle ges. Jag menar, vad går upp mot en härlig svampstuvning som fyllning i krustader eller på en varm macka? Inte mycket!

Men även om du inte själv har möjlighet eller lust att plocka svamp så går det alltid att införskaffa sin svamp i matbutiken. Sen är det bara att njuta…

Svampstuvning – grundrecept

Det här receptet blir lagom för en stuvning för 4 personer. Fördela den på varma mackor eller använd den som omelettfyllning. Jättegott!

400 g svamp, färsk eller konserverad
2-3 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk eller gräddmjölk eller 1 1/2 dl gräddmjölk och 1 1/2 dl svampspad
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
ev 1 finhackad schalottenlök

Gör så här: Rensa svampen, borsta bort jord och skräp och skär av fula kanter eller häll av spadet från burksvampen i en liten skål (det används sen till att spä ut stuvningen med).

Lägg svampen i en kastrull och sätt på svag värme. Låt svampen fräsa så att svampen avger vätska, och rör om då och då. När nästan all vätska är borta, tillsätt smör och låt svampen steka 5-10 minuter tills det börjar ”knäppa” i den.

Gör redningen genom att röra ut vetemjölet med lite av gräddmjölken, ca 1 dl, till en slät smet i en skål. Häll resten av gräddmjölken (och spad om du använder burksvamp) över svampen och rör om. Tillsätt salt och peppar och koka upp.

Sänk värmen och vispa ner redningen, Låt puttra på svag värme ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Klart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s