Smörstekt Karljohanssvamp smakar mer…

Jag älskar svamp, och en av favoritsorterna är Karljohan, eller stensopp som den egentligen heter. Det är också en bra ”nybörjarsvamp”, (precis som kantareller), för den har inga giftiga förväxlingssvampar förutom gallsoppen. Gallsoppen har ett kraftigare och mörkare ådernät och rören är rosa till rödaktiga. Men gallsoppen är inte direkt livsfarligt giftig, dessutom är den så besk och bitter att man redan på en gång märker att något är galet. Om man är osäker på om det är Karljohan eller gallsopp man har hittat kan man skära en liten bit av svampen och smaka – man känner skillnaden direkt.

Gallsopp med rosafärgade rör
Karljohan med sina ljusa rör

 

 

 

 

 

 

 

I övrigt finns det en hel drös med soppar, men de är alla ätliga och smakar ungefär som Karljohan, så skulle du får med en aspsopp eller björksopp i korgen så behöver du inte vara det minsta orolig!

Karljohan (eller andra soppar) är gott i stuvningar, pasta (den är omåttligt populär i Italien och ofta är det just den som används i rätter där svamp ingår) men också bara som den är, smörstekt med lite vitlök. Prova själv!

Smörstekt Karljohan

Jag tycker att vitlök är helt underbart just till Karljohan, så jag tar gärna rejält av den varan. Men om du vill ha lite mindre vitlökssmak kan du bara minska ner mängden. Till 4 personer behöver du:

8 stora Karljohanssvampar
3-4 vitlöksklyftor
2 msk smör
Knappt 1 tsk salt
nymald svartpeppar efter smak

Gör så här: Ansa svampen och skiva den. Skala och skiva vitlöken tunt.

Stek svampen i smöret i en stekpanna tills den börjar bli vackert gyllenbrun. Tillsätt då vitlöken, rör om, och stek ytterligare ett par minuter. Krydda med salt och peppar och servera. Jättegott på toast, till exempel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s