Matklassiker från Västergötland

Mat hör inte bara ihop med människans överlevnad utan också med kultur och traditioner. Och även om mattraditioner gärna flyter samman så finns det ändå ofta vissa specifika maträtter som förknippas med särskilda landskap. Två av Västergötlands klassiker är grynkorven och hålkakan.

Grynkorv är en klassisk orökt korv som består av grovmalet fläskkött, korngryn, salt, socker och peppar. Den är starkt lokal förankrad och var vanligast i det som tidigare var Skaraborgs län. Det finns inga exakta uppgifter om dess ursprung, men den omnämns i skrift redan 1623.

Det är alltså rimligt att anta att dess historia knyter an till en tid då tillgång på kött var begränsad. Korngryn var ju billig utfyllnad, liksom lök och inälvor, och det finns många exempel på olika varianter av grynkorv. På 1700-talet skapade till exempel Cajsa Warg en egen version, där hon bland annat tillsatte mjölk, njurtalg, lever av oxe och får samt ägg och russin.

Grynkorven har behållit mycket av sin popularitet in i modern tid. Så sent som på 1970-talet tillverkades den av samtliga charkuterier i det som tidigare var Skaraborgs län. 2014 tillverkades den endast av 13 charkuterier, men den är fortfarande populär och när det börjar närma sig jul har den sin självklara plats på det västgötska julbordet – gärna tillsammans med bruna bönor.

En annan klassiker som är typisk för Västergötland är den traditionella hålkakan. Den bakades både till vardags och till fest – till vardags på grovt mjöl och till helger och högtider på finare siktat mjöl. Traditionellt togs hålet i mitten ut med ett kohorn, men senare kom särskilda hålkakemått.

Så varför hålet i mitten? Förr i tiden hängde man upp brödet på stänger i taket för torkning, där brödet var skyddat från möss och råttor. Och trots att det tappat sin funktion för längesen lever det kvar än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s