Att koka en höna

Ibland får man tag i kokhöns i butik – och ännu bättre på REKO-ring. Jag passar alltid på att handla en höna eller två, för köttet är smakrikt och gott och ser man bara till att koka det riktigt länge så blir det också mycket mört.

Kokt höns

Här är ett grundrecept för att koka höna.

1 kokhöns, ca 1 1/2 kg (koka 2 mindre, om de är små)
2 l vatten
1 msk salt
1 gul lök (eller 1 bit purjo)
2 morötter
2 lagerblad
några vit- och kryddpepparkorn
ev 1 kvist persilja eller timjan

Gör så här: Ta ur och skölj hönset. Koka upp vatten och salt. Lägg ned hönset och låt det hela koka upp. Skumma.

Skala och klyfta löken. Skär morötterna i bitar. Tillsätt grönsakerna till hönset tillsammans med kryddorna. Låt allt koka upp och sedan långsamt koka på svag värme under lock ca 2-2 1/2 timmar. Pröva med sticka att hönset känns mört innan du tar upp det och låter svalna.

Bena ur fågeln och skär köttet i munsbitar och använd som kokt kycklingkött. Spadet kan du sila och spara i frysen (man kan t ex frysa in i isbehållare så får man trevliga små buljongkuber till såser och grytor).

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s