Skördetid – dags för inläggningar

Nu är det skördetider, och vad kan vara trevligare än att göra egna inläggningar av gurka, betor och annat gott från naturens skafferi. Själv handlar jag numera grönt från RekoRing, från lokala bönder som odlar god och giftfri mat – jag har till exempel blivit helt bedårad av Häst och Grönsaksbondens fantastiska grönsaker. Senast köpte jag olika slags betor (gulbetor och polkabetor) och en stor knippa persilja, och jag säger bara det – så god persilja har jag inte smakat sedan jag var barn och min morfar odlade giftfri persilja!

Jag passade förstås också på att lägga in lite betor – närmare bestämt gulbetor. Jättegott till exempelvis kalops!

Inlagda gulbetor

1 kg gulbetor

Lag:

1 1/2 dl ättiksprit 12 %
5 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vitpepparkorn
1 kanelstång

Gör så här: Koka betorna ca 30 min tills de är precis mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Skala under rinnande kallt vatten. Skär i klyftor och lägg i burk med lock.

Blanda ingredienserna till lagen och koka upp. Täck betorna med den heta lagen och sätt på locket. Ställ kallt minst 12 timmar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s